ЈА САМ 7.МАЈА НА БУБЊУ, А ТИ?
7.05.2011

У оквиру програма националне кампање „Очистимо Србију“ и светске еколошке кампање „Цлеан уп тхе Wорлд - Очистимо свет 2011“, у суботу, 7.маја, у спомен парку „Бубањ“ у Нишу, под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Министарства животне средине и просторног планирања, одржаће се велика акција пролећног чишћења и уређења овог меморијалног комплекса, под мотом „Ја сам 7.маја на Бубњу а ти?“. Циљ акције је уклањање сметлишта и депонија и уређење зелених површина Спомен парка Бубањ. „Зашто Спомен парк Бубањ?- Зато што је друго по величини стратиште из Другог светског рата под заштитом државе.- Зато што је најближе излетиште Нишлија.- Зато што волимо свој град и желимо да уживамо у чистој средини.“

Овим поводом, у  МЕДИА ЦЕНТРУ НИШ одржана је КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ. О програну активности говорили су представници руководства општине Палилула и коалиције организација цивилног друштва, установа и организација, које ће у суботу учествовати у уређењу Спомен парка „Бубањ“: проф. др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула и Бобан Микић, члан општинског Већа и координатор активности „Очистимо Србију“ за Ниш–Палилулу. „Очекујемо да овом акцијом подстакнемо надлежне да коначно уврсте парк „Бубањ“ у програм редовног одржавања. Овај простор заслужује већу бригу друштвене заједнице-нагласио је председник општинe проф. др Игор Новаковић. Општина Палилила је у поступку добијања гранта из програма суседске сарадње, који финансира Европска унија а којим би и практично био реализован пројекат детаљног уређења спомен парка.

Учешће у акцији уређења Бубња су најавили: Зелена мрежа града Ниша, удружења: Мој Бубањ, ЕКОполис мрежа, Волонтерски центар, Студентски парламент, Савез извиђача града Ниша, удружење ПУЛС, ОзелениТИ, ЗОО Планет, ПЛАНТ, Зелени кључ, Организација МНРО, Савет Грађана Мк Бубањ, Гроф, Сигуран корак, Канцеларија за младе општине Палилула, припадници Војске Србије. ЈКП Медиана, ЈКП  Горица, ЈКП Наисус, ЈКП Топлана, Железница Србије. Посебно интересовање су показали и ученици и наставници основних школа: „Краљ Петар Први“, „Радоје Домановић“, „Бубањски хероји“, гимназије „Светозар Марковић“, Високе техничке школе, представници компаније „Coca cola“,

 „Зато, ако и ти волиш свој град, пробуди се, активирај се, придружи нам се! Чекамо те 7.маја на Бубњу!“-поручили су учесници конференције за новинаре. Окупљање волонтера биће од 09:00 сати на платоу код спомен обележја. Очекује се да акција „Ја сам 7. маја на Бубњу а ти?“ окупи око 1000 учесника-волонтера на Бубњу-рекао је Бобан Микић, члан Већа Градске општионе Палилула. У активностима уређења учествоваће и сви запослени општинске Управе Палилуле, одборници, чланови Савета грађана. По речима Микића упућен је позив и колегама у осталим градским општинама и Градској Управи.

Градска општина Палилула је од 2009. учесник пројекта националне кампање „Зелени градови Србије“, коју је иницирала Народна канцеларија председника Републике Србије а у сарадњи са ЕКОполис мрежом и партнер у међународним еколошким кампањама „Милијарду стабала за планету земљу“-„Зелене стазе Европе“- „Стоп климатским променама“, „Очистимо Србију-„Clean up the World“. У насељима Градске општине Палилула успешно се остварује Програм активности на уређењу међублоковског зеленила и решавају захтеви грађана. Циљ ових активности је повећање зелених и парковских површина у Градској општини Палилула - Граду Нишу. Информације-контакт: boban.mikic@palilula.eu, ekopolisnetwork@gmail.com, 018/290-600, ГСМ: 069/648-254.